torstai 30. marraskuuta 2006

turveilmastonmuutosko?

Piäsin tännään turvesaunaan. Oli jännää. Kaikkeen sitä meneekin töitten puolesta. Illalla sitten olin kummastelemassa Kuopijon enerkijan uutta voemalahanketta, turvetta sielläkin, tosin polttoaineena. Sinänsä minusta varsin mainio juttu, että suavat uuden voimalan myötä sinne iänkaikkisen turpeen sekkaan puutakin, mutta voisivat olla pikkuisen kunnianhimoisempia ja asioita uuvelleen ajattelevia noitten rosenttien suhteen. Meinaan että kyllä se 90% uusiutuvia olis kiva luku. Mutta keskustelu tuolla ympristövaekutusten arvionnin esitelytillaisuuvessa oli ihan antoisaa.

Minun pähkäillessä turpeen parissa oltiin suatu tänne uuvet eristeet ovveen! Mukavee, kun on immeinen jotka tahtoo auttoo tuollaisten käätännön juttujen kanssa. Minä uon vuan laittannu siihen viltin etteen parina viime talavena, ettei tarvitteis niin isolla tuota öljykattiloo pittee, ja voes lämmittee ilimastoo vähä vähempi. On se tämä talonrutale kyllä sellainen enerkijasyöppö varmaanniin.

Niin ja nuaprimaassa Vennäälläkin tulj käätyä. Aena yhtä hämmentävä paikka, mutta mukavata olj. Näki isoja erikoiselläimiäkin, mammutteja. Siellä ne olj kiivilintuloijen, sinivallaan ja jiäkarhujen kanssa elläintieteellisessä museossa. Taisin taisin tuua jonnii vattatauvin tullessani tuliaisiksi, en ittelleni vaan tuolle Yläkerran Annalle. Tai sitte oli vuan passeli ajotus. Joka tappaaksessa Anna voi jo paremmin.

Tiesittäkö muuten, että erikoishedelmät mennee erikoismahhaan? en minäkään.

torstai 23. marraskuuta 2006

Liikennevalo on ystävämme

Jaksoin tuosa yhtenä päivänä taas ihimetellä Anrin kans nuita keski-iän ylittäneitä molluskoja, joihin sillon tällön törmää. Siis kerta kaikkiaan ei vaan mee mulle kaaliin. Kehtaavat valittaa siitä, jos sattuu kävelemmään tai pyöräilemmään tyhyjäsä risteyksesä punasta päin. Jumalauta! Tuo ihime sukupolovi, joka kumartellee metallitoloppaa, johon kiinnitetty mötikkä sattuu emittoimaan tietyn aallonpituuden ommaavaa valua sen takia, ku se edustaa auktoriteettia! Tuo sukupolovi, joka on tuhonnu meille jättämänsä ympäristön ja luonnon kaikellaisilla lyhytnäkösillä höpötyksillä! Ja nyt jääräpäisesti kieltäytyy kantamasta vastuuta kaikennäkösistä ongelmista vedoten siihen, että "kyllähän tulevat sukupolovet ratkasee sitte kaikki ongelmat tekniikan avulla". Mutta jos ei ees sen vertaa saa täälä ite aatella, että ossais päätellä, tulleeko autoja vai ei, niin eppäilen pahemman kerran, että sillä kapasiteetilla ei saastumisongelmia ratkasta.

Oho. Nykyään ei puhuta saastumisesta. Sanotaan sitte poliittisesti korrektisti pilaantumisongelmat. Muuta poliittisesti korrektia ei tässä kirjoituksessa tainnu ollakkaa.

sunnuntai 19. marraskuuta 2006

Sumua, ei pulkkamäkeä

Koko kaapunki on ihan sumun peitossa. Uskomattoman kommeen näköstä. Harrastin sohjopyöräilyä kottiin tullessa. Tiällä on myös pyörät ja rappuset pihalla ihan jiässä kun on satanu aljiähtynyttä vettä. Ja eilissäpäivänä ei mitenkään onnistunu kynttilöijen polttaminen pihalla, sammuivat mokomat alvariinsa kun tuulj puhaltelj. Jiälyhyt on sentäns vielä säästyneet, suas nähä miten pitkään.

Minä jo ennätin haaveilla pulukkailusäistä, mutta ei tämä nyt ihan sille vaikuta. Eivät oo suanunna tuota Antikkalan rinnettä vielä kuntoon, kun ei oo lunta kylliksi. Siellä oon tavallisimmin pulukkaillu talvisaikaan iltasin. Kaupalla oon kuitenkin jo piässyt käymään pulukan kanssa. Antikkalan rinne on muuten raivattu aikoinaan seevun parraimpiin lehtoihin, tuopi lisämaustetta tämänsorttisen bioloogin pulukkailuun.

torstai 16. marraskuuta 2006

Melekein näkymättömijä lemmikkielläimiä

Iloisia perheuutisia tännäin. Uus sauvasirkkavauva kuoriutui! Parj päevee sitten kuoriutu se ensmäinen. Saman tien joutuikin sitten melekosen tuoreet okapirulapsukaiset muuttamaan myös, kun nuo pikkuisimmat saivat niitten kodon. Mutta taetaa pikkupirulaesista olla jo ihan mukavoo piästä tuonne aikuisemmalle puolelle, sen verran vikkelijä ovat jaloistaan.

Joku päevä pitäis suaha jostakkii dikikamera, että vois ottoo vähän kuvia noista lapsukaisista myös. Ovat nimittäin tolokuttoman pieniä. Sellaisen sentin pitkiä ehken, ja paksuutta on vähemmä kuin nuppineulassa. No, kyllä ne näkköö siltikin, kuhan vaan tarkkaan kattoo. Ohan se kätevätä, että lemmikit erottoo kuiteskin.

Ville-Veikon tekstit pistivät miettimmään immeiskohtaisija piästökiintijöitä ilimastonmuutoksen torjunnassa. Oliskohan meillä tiällä Leivosentiellä syytä siirtyä ennen pitkää immeiskohtaisiin tiskikiintijöihin tiskivuorten torjuntayrityksenä? Tokkopa kuiteskaan.

tiistai 14. marraskuuta 2006

Kiljuhedelmä - Ice scream fruit

Meinattiin taas delaa ku hekotettiinku kornit ponit. Olin ihan paskana ku mahaa kivisti täböl. On kyl taas menny varmaa päivä et o ollu yhtä stemu housuis jostai läpäst. Kelaakku mul on nykyää aika koleet neilssit handuis. No meitsi sit kuori dyykattuu greippii silleenku mandariinii ja sit ruvettiin Anna Y:n kans funaa et onkohan täs samaa jutskaa ku applarimehus... Silleen ku sen frysaa nii siihe pitäs muodostuu kiljuu - kuulemma.. Sit ku Anna pyöritteli sitä fruktii siinä nii se kysäs et oiskohan tää kiljuhedelmä. Mä sit pamautin siihen että I scream I scream. Nyt on sit feissi ihan boses ku skrattasin nii himmeesti.
Kuulemma on muvvuoro kirjottaa...

Oon asuttanu tätä Inkilämmäen talua kohta kolome kuukautta. Bongasin ilimotuksen, jossa tänne haettiin asukkia, ja jotenki rivien välistä aistin, että tää on tämmönen rento hippikommuuni. Ja oikiassahan mää olinki. Oon kyllä tosi ölövinä tästä paikasta <3 Täälä assuu tarpeeksi tolokkua porukkaa, mutta kuitenki niin rentua ja hassua, että mua ja mujjuttuja kestävät. Vaikkei ne ookkaa oululaisia.

Täälä vallittee murteitten sekamelskan lisäksi melekonen näkemysten panoraama. Onneksi me katotaan näistä eri näkökulumista kuitenki samoja asioita. Näkökulmat on: masentunu humanisti, biologi ja teekkari. Näillä evväillä on hyvä parantaa maailmaa.

Meillä oleskellaan lähinnä keittiössä, pyöriän pöyän ympärillä. Meleko ritareita. Ruoka on meillä yks yhistävä tekijä. Ja huumori kans. Joskus oon kyllä joutunu yksinki nauraan keittiön lattialla. Oli vissiin liian huono juttu :O Usiasti kuitenki kaikilla on kai posket kipiänä, tasapuolisesti. Jaettu nauru on hysteerinen röhönauru.

maanantai 13. marraskuuta 2006

Heijastimia ja Hesaa

Tuo ihmeellinen tuossa alhaalla on hessaa. Ja Hesa, se on Hesan kielellä Stadi. Tästä tosiasiasta suattaapi olla iloa, jos ei oo aikaisemmin moiseen törmännynnä. Me tuon Y-Annan kanssa aina toisinnaan ollaan pohdiskeltu, että sellainen Hesa-Suomi sanakirja vois olla hetkittäin ihan mukava kaverj.

On se vuan mukavata, että on näinniin lystikäs koto ja immeiset tiällä.

Arvatkeehan, mistä tietee että on lueskellu liikaa fantasiaa? No tietennii siitä, että juostessaan mietiskelee, että ei olis heijastimen käytössä mittään tolokkua, jos ei olis perusajatusta siitä, että immeiset lähtökohtaisesti eivät yritä ajaa toisiansa lättänäksi. Piiloon piäseminen kun ei oo ollenkaan niin helppoa, jos heijastinta käyttää...

Meitsi griittaa possee ja väsää stoorii omast äässist

No tälläst se ny sit o. Meitsi punkkaa kommuunis kahe beiben kans jossain skutsis, jota posse pruukkaa sanoo Kuopioks... Me funattiin kämppisten kaa et ruvettas blogittaa koko gängi. Tyypataan jos pydee väsää tätä jutskaa silleen omal murteel, nii saatas ehkä dusattuu jotain mis on silleen joku pojo. Sillee midist jotai kosmisempaa ku joku beisik matsku mihi netis törmää ain sillo tällö.

Meil on ehkä kosmisin kommuuni mitä tält boltsilt löytyy. Läfterii pukkaa välil nii täböl et meinaa flygää öögät daijust - etenki Anna Y on sellane et se spottaa absurdit staffit iha super nopee. Pitää välil vaklaa ettei sheebaa byysii ku nauraa nii ältsisti.

Sit yks mikä täs tönös on superii on se, et tääl aina tapahtuu jotai. Silleen meil oli jo eldiskriisi ku meitsi ei tajunnu miten bastu tsydätää... En iha muistanu et se pelti joka oli poses ois pitäny siirtää pari piiruu ihmistä lähemmäs... Sit meil oliki koko kämppä täys smoukkii ja oltiin nesat kii flooris ku dyykattii pimeesee bastuu kiskoo peltii auki. Onneks An-Ri otti stringit tumppuu ja hoiti kriisit himppee.

Meil oli tos myös ilmastobileet. Oli hippeij ja anarkistei koko kota pullollaa ja kävi tääl pari jotain Vihreet kansanedustajaehdokastaki. Kuunneltii uusinta Nopsajalkaa ja sittailtii iltaa tsöökis ja chillaattii. Tääl oli joku kokkariki joka toi timmeintä punkkuu mitä oli alkosta saanu handuu - se kokkari oli aika kolee. Sit tääl oli viel jotai ihkui biokemistei ja fiilis oli kuuminta hottia.

Et sillee - ei täs midist. Tänne me sit dusaillaan kaikkee ku hiffataan jotain siidee. Meil on jo omaa slangiiki tääl mestoil. Mut salee noi kämppiksetki jotain stoorii siit viel pukkaa. Siidee et tulit tsekkaa Leivosentietä - toivottavasti öögät kohtaa jatkoski.